Magamról

Általános iskolás koromban kezdtem tanulni, így már több, mint 30 éve foglalkozom az angol nyelvvel. Eleinte utáltam, mert a szüleim írattak be a suliba angolra, és ami kötelező, ugye… De aztán jött egy pillanat (jó pár évvel később), amikor egyszer csak rájöttem, hogy ez nekem egészen tetszik. Ezután persze jobban belemerültem a tanulásba, és a rajongás ezért a nyelvért azóta is tart.

20 éves tanári pályafutásom alatt évről évre és óráról órára folyamatosan fejlesztettem (és fejlesztem) a tanítás módszereit. Azt gondolom, egy jó tanárnak olyan órákat kell tartani, amik egyszerre szórakoztatóak (hogy a tanítványok szívesen járjanak órára, és lelkesen foglalkozzanak a nyelvvel), de közben jó hatásfokkal az optimális tempóban fejlődhessenek.

De ezek mellett, a jó tanár legfőbb ismérve véleményem szerint, hogy bármit tudjon rövid, világos és lényegre törő magyarázatokkal megvilágítani. Nagyon sokan szenvednek egy idegen nyelv tanulása közben azzal az érzéssel, hogy ‘jaj, ez bonyolult, ezt nem értem’, meg hogy ‘ezt már annyian próbálták elmagyarázni, de sosem értettem’. Meg vagyok győződve róla, hogy nincs olyan nyelvtani téma, amit ne lehetne kellően átgondolt jó magyarázattal bárki számára könnyen érthetővé varázsolni.

Emiatt egy tanárnak folyamatosan tréningeznie kell magát, és fejleszteni többek közt a magyarázatait is. Ezért is örültem a lehetőségnek, amikor végre megjelent a Duolingo rendszerben az angol tanfolyam magyarok számára, és alkalmam nyílt a minél frappánsabb, de egyben annál érthetőbb nyelvi magyarázataim tökéletesítésére. Az évek alatt több száz (lehet, hogy több ezer) hozzászólással próbáltam az ott tanuló kezdők életét megkönnyíteni. Bárki, aki használta már a rendszert, egészen biztosan találkozott ‘radnaitomi‘ felhasználó ilyen magyarázataival. A rendszer magyar fejlesztői is észrevették ezt, és elég hamar meg is hívtak, csatlakozzak a hazai fejlesztőgárdához, így már évek óta ‘contributor’-ként is segítem a tanfolyam tökéletesítését.

Ha valaki előre kíváncsi, milyen módszerekkel, milyen stílusban tanítok, könnyen megtalálhatja ezeket a magyarázataimat a Duolingon, akár közvetlenül a felhasználói oldalamról elindulva.